• Narrow screen resolution
  • Wide screen resolution
  • Increase font size
  • Decrease font size
  • Default font size
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ- Αγωνιστικό κλίμα στη Γενική Συνέλευση του Π.Ι.Σ. Εκτύπωση E-mail

Αθήνα, 8 Φεβρουαρίου 2016

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

 

Αγωνιστικό κλίμα στη Γενική Συνέλευση του Π.Ι.Σ.

  • Ø Καθολική η συμμετοχή των ιατρών
  • Ø Συμφώνησαν να προχωρήσουν ενωμένοι σε κινητοποιήσεις ενάντια στο ασφαλιστικό σχέδιο και σε συνεργασία με τους επιστημονικούς και επαγγελματικούς φορείς

 

Με τη συμμετοχή 350 Προέδρων και Εκπροσώπων των Ιατρικών Συλλόγων της χώρας πραγματοποιήθηκε το Σάββατο στην Αθήνα η Γενική Συνέλευση του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου. Κύριο θέμα συζήτησης ήταν το ασφαλιστικό σχέδιο που προωθεί η κυβέρνηση. Επίσης,  συζητήθηκαν και άλλα ζητήματα που αφορούν την περίθαλψη των πολιτών.

 

Ο πρόεδρος του Π.Ι.Σ. κ. Μιχαήλ Βλασταράκος, κατά την εισήγησή του, ενημέρωσε όλους τους εκπροσώπους των ιατρών για τις πρόσφατες συναντήσεις που είχε με τον Πρωθυπουργό και τον Υπουργό Εργασίας για το Ασφαλιστικό.

 

Η Γενική Συνέλευση έλαβε τις παρακάτω αποφάσεις:

 

-         Απόσυρση του συγκεκριμένου κυβερνητικού σχεδίου για το ασφαλιστικό. Η απόφαση ελήφθη ομόφωνα, καθώς θεωρήθηκε ότι το εν λόγω σχέδιο δεν έχει ασφαλιστικό αλλά δημοσιονομικό χαρακτήρα. Καταστρέφει τον παραγωγικό ιστό της χώρας, το υπάρχον ασφαλιστικό σύστημα και τα Ταμεία. Αντιθέτως, ενισχύει τα ασφαλιστικά συστήματα άλλων χωρών αφού εξαναγκάζει τους επιστήμονες και το σύνολο των επαγγελματιών της χώρας να μεταναστεύσουν. Αν περάσει από τη Βουλή το συγκεκριμένο σχέδιο, η Ελλάδα θα μετατραπεί σε χώρα συνταξιούχων και η σύνταξη σε προνοιακό επίδομα.

-         Να μη συνεχιστεί ο διάλογος με το Υπουργείο Εργασίας αν δεν προσκομιστούν οικονομικά στοιχεία που να δείχνουν ότι το σύστημα είναι βιώσιμο. Πεποίθηση των ιατρών είναι ότι αν περάσει από τη Βουλή το συγκεκριμένο σχέδιο θα γίνουν νέες περικοπές στις συντάξεις σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα.

-         Να υπάρχει στενή συνεργασία του Διοικητικού Συμβουλίου του Π.Ι.Σ. με όλους τους Ιατρικούς Συλλόγους της χώρας και του Προέδρου του Π.Ι.Σ. με τους Προέδρους των άλλων Επιστημονικών και Κοινωνικών Φορέων, ώστε να προγραμματιστούν κοινές δράσεις ανάλογες με αυτές της απεργίας της 4ης Φεβρουαρίου, αφού το Ασφαλιστικό αφορά το σύνολο της κοινωνίας.

-         Κλιμάκωση των κινητοποιήσεων σε συνεργασία του Π.Ι.Σ. με τους Ιατρικούς Συλλόγους της χώρας (αποχή από γραφειοκρατικές διαδικασίες, όπως η έκδοση πιστοποιητικών και γνωματεύσεων, η συμμετοχή σε επιτροπές πλην ΑΜΕΑ και η ηλεκτρονική συνταγογράφηση).

 

Στη Γενική Συνέλευση εκφράστηκε η αντίθεση των ιατρών στη δημιουργία Ενιαίου Ταμείου. Όπως ειπώθηκε, το ΕΤΑΑ είναι υγιές Ταμείο και μπορεί να διατηρήσει την ανεξαρτησία του στο πλαίσιο της τριμερούς χρηματοδότησης. Το ίδιο ισχύει και για άλλα Ταμεία. Αν αυτά ενσωματωθούν στο Ενιαίο Ταμείο, θα χαθούν τα αποθεματικά τους. Ήδη μέχρι σήμερα έχουν χαθεί μεγάλα ποσά από τις άτοκες καταθέσεις στην Τράπεζα της Ελλάδος, τα δομημένα ομόλογα και το PSI, και παρά ταύτα εξακολουθούν τα συγκεκριμένα Ταμεία να είναι υγιή.

 

Επίσης, οι ιατροί ζήτησαν μέσα από τη Γενική Συνέλευση την προστασία των νεότερων συναδέλφων τους, με το άνοιγμα των συμβάσεων του ΕΟΠΥΥ, την πρόσληψή τους στα Δημόσια Νοσοκομεία και την παροχή έκπτωσης στις ασφαλιστικές εισφορές (τουλάχιστον κατά 50%) για τα πρώτα πέντε χρόνια, με στόχο να αποφευχθεί η  μετανάστευση των νέων επιστημόνων στο εξωτερικό.

 

Να σημειωθεί ότι ο Π.Ι.Σ. συντάσσεται με την Ομοσπονδία των Νοσοκομειακών Γιατρών (ΟΕΝΓΕ) και την απόφασή της να διαπραγματευτεί με το Υπουργείο Υγείας την επικαιροποίηση της κλαδικής συμφωνίας, ώστε να προγραμματιστούν προσλήψεις ιατρών και να αποκατασταθεί το Ειδικό Ιατρικό Μισθολόγιο.

 

Η συντριπτική πλειοψηφία των συνέδρων επιδοκίμασε τη στάση που έχει τηρήσει στο ζήτημα του ασφαλιστικού το Διοικητικό Συμβούλιο του Π.Ι.Σ. και το εξουσιοδότησε να προχωρήσεις σε κοινές δράσεις με τους άλλους Επιστημονικούς Φορείς.

 

 

ΑΠΟ ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΤΟΥ Π.Ι.Σ.

 

Πρόσφατα Νέα

07 Μάιος 2019, 16.20
ΤΟ ΓΕΝΙΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΦΙΛΙΑΤΩΝ (ΑΓΟΝΗ ΚΑΙ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΚΗ ΠΕΡΙΟΧΗ Α ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΣ) ΠΡΟΚΕΙΤΑΙ ΝΑ ΠΡΟΚΗΡΥΞΕΙ ΘΕΣΗ ΕΠΙΚΟΥΡΙΚΟΥ ΑΝΑΙΣΘΗΣΙΟΛΟΓΟΥ ΙΑΤΡΟΥ ΜΕ ΤΡΙΕΤΗ...
29 Απρίλιος 2019, 14.49
ΠΑΣΧΑΛΙΝΕΣ ΕΥΧΕΣ ΑΠΟ ΤΟ ΔΣ ΤΟΥ ΙΑΤΡΙΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΘΕΣΠΡΩΤΙΑΣ Το ΔΣ του Ιατρικού συλλόγου Θεσπρωτίας σας εύχεται Χρόνια πολλά και Καλό Πάσχα. Ο Πρόεδρος  ...
09 Απρίλιος 2019, 06.48
ΜΕ ΤΗΝ ΥΠ ΑΡΙΘΜΟΝ ΔΕΗ ΑΕ/ΔΥΑΕ/ΣΜΕ-1/2019 (1186/3.4.2019) ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΔΕΗ ΠΟΥ ΑΦΟΡΑ ΤΗΝ ΚΑΛΥΨΗ 23 ΘΕΣΕΩΝ ΙΑΤΡΩΝ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΜΕ ΣΥΜΒΑΣΕΙΣ ΜΙΣΘΩΣΗΣ ΕΡΓΟΥ ΣΑΣ...
28 Μάρτιος 2019, 17.04
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ Φιλιάτες : 27-3-2019 6 η Υ.ΠΕ. Αριθμός Πρωτ. : Α31/4823 ΓΕΝΙΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ – Κ.Υ.ΦΙΛΙΑΤΩΝ ΓΡΑΦΕΙΟ ΔΙΟΙΚΗΤΗ Ταχ. Διευθ. : 46300...
06 Φεβρουάριος 2019, 17.23
Stroke in 2019: Where we stand in diagnosis and management» / Αγγειακό Εγκεφαλικό Επεισόδιο το 2019 Εξελίξεις στη διάγνωση & διαχείριση   Dates: 15...

άμεση βοήθεια

ΕΚΑΒ : 166

Νοσοκομείο Φιλιατών :
26640 22204

Κέντρο Υγείας Ηγ/τσα
26650 24420

Κέντρο Υγείας Μαργαριτίου
26650 94211

Κέντρο Υγείας Παραμυθιάς
26660 22124